25 Aralık 2018 Salı

6 Aralık 2018 günü programın konuğu TROAD Derneği idi

6 Aralık 2018 Perşembe günü Açık Radyo'da Toplumsal Dönüşüm için Sosyal Girişimcilik programımızın konuğu TROAD Derneğinin başkanı Bilge Sesli idi.
Özofagus Atrezisi Çocuk ve Aile Destek Derneği’nin kuruluş amacı ve yapılan çalışmaları hakkında konuştuk.
TROAD, Özofagus atrezisi ve buna eşlik eden hastalıklarla doğan çocukların ailelerine ve kendilerine destek vermek üzere kurulmuş bir dernektir.
Özofagus atrezisi nadir görülen bir hastalıktır. Genel olarak her 3500 doğumda bir görüldüğü kabul edilir ve Türkiye’de her yıl 370 özofagus atrezili bebek doğduğu düşünülebilir.
Anne ve babanın çocuğunda özofagus atrezisi ve bununla ilişkili diğer anomalilerin olduğunu öğrenmesi duygusal olarak son derece zor bir sürece kapı açar.

http://www.troad.org/



3 Aralık 2018 Pazartesi

22 Kasım 2018 günü programın konuğu Selçuk Şirin idi

22 Kasım 2018 Perşembe günü Açık Radyo Toplumsal Dönüşüm için Sosyal Girişimcilik programımızın konuğu Prof. Selçuk Şirin idi.
Selçuk Şirin’i bugüne kadar psikolog, davranış bilimci, eğitimci olarak tanıdık. Bu programda, sosyal girişimci tarafı hakkında bilgiler aldık. Kendisinin "Bir Türkiye Hayalini" dinledik.
2018 yılında JACOB Vakfı tarafında yılın sosyal girişimcisi seçilen Selçuk Şirin'in, 0-3 yaş grubu ve yaz tatillerini üretken kullanma ile ilgili 2 çalışması var. Ayrıca Hamdi Ulukaya Girişimi’nin çözüm ortağı olarak çalışmaktadır.






 



18 Kasım 2018 Pazar

8 Kasım 2018 günü programın konuğu SABANCI Vakfı idi

8 Kasım 2018 Perşembe günü Toplumsal dönüşümde SOSYAL GİRİŞİMCİLİK programının konuğu SABANCI vakfı başkan yardımcısı Zerrin Koyunsağan idi. Kendisi ile öncelikle FARK YARATANLAR programını ve vakit elverdiğince de Sabancı Vakfı’nın diğer faaliyetleri hakkında konuştuk.







31 Ekim 2018 Çarşamba

25 Ekim 2018 günü programın konuğu Hüsnü Özyeğin Vakfı idi

25 Ekim 2018 Perşembe günü program konuğumuz Murat Bayramoglu - Hüsnü Özyeğin Vakfı kırsal kalkınma programı yöneticisi idi. 
Kilis Ravandalı Kadınlar Derneği Başkanı Emel Yılmaz ve Bitlis Kavar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Gurgin Karabey yayına telefonla katıldilar.
Vakfin saha uygulamaları dışında yerel ve kırsal kalkınma alanında akademik çalışmaları hakkinda da konuştuk.





22 Ekim 2018 Pazartesi

11 Ekim 2018 günü programın konukları Genc sosyal girisimcilerdi

11 Ekim 2018 perşembe günü konuklarimiz Genc sosyal girisimcilerdi.
Türkiye'den;
1. Levent Iper
2. Rasim Keskin
3. Musa Nevzat Uluhan
4. Merve Tanrıkulu
5. Gizem Dikmen
6. Mehmet Saraç
7. Nur Banu Kartal
8. Burak Işık

Ermenistan'dan
1. Nellie Melkonyan
2. Ani Grigoryan
3. David Dvoyan
4. Tigranuhi Aleksanyan
5. Karlen Baghdasaryan
katıldığı toplantıda elde edilen kazanımlar konuşuldu.
Hep birlikte sarı gelin türküsü de söylendi.







14 Ağustos 2018 Salı

2 Ağustos 2018 günü programın konuğu Pozitif-iz Derneği idi

Toplumsal Dönüşüm için Sosyal Girişimcilik Programının 2 Ağustos 2018 günü konugu Pozitif-iz Derneği idi.
HIV pozitif bireylere ve yakınlarına destek olmak için kurulan çiçeği burnunda bir dernek. Derneğin gönüllüsü ve kurucularından olan Didem Ünsür konuğumuz oldu.

27 Temmuz 2018 Cuma

19 Temmuz 2018 günü programın konukları Gözde Duranay ve Didem Ünsür idi

19 Temmuz 2018 Perşembe günü Açık Radyo’da programın konukları; TOG Gençlik Destek Departmanı Yöneticisi Gözde Duranay ve Burs fonu Gönüllüsü Didem Ünsür idi.

Genç ve kadın sanatçıların önemine inanan 3 kişi biraraya gelip Afife Jale Burs Fonu'nu kurdu. Yetenekli sanatçılar bu sayede yetişiyor.

Bir başka grup da Suat Derviş Burs Fonunu kurdu ve genç gazetecileri destekledi.




10 Temmuz 2018 Salı

5 Temmuz 2018 günü programın konuğu Gülter Mut idi

5 Temmuz Perşembe günü Açık Radyo’da programımızın konuğu; Gülter Mut idi.

16 yıldır hep sivil toplum, sosyal fayda, sosyal girişimcilik konularında konuklar ağırlıyoruz. Bu sefer bir bireysel girişim hikayesi dinledik.

ODTÜ Fizik bölümünden mezun olduktan sonra 10 yıl alanında çalışıp sonra “BEN NE YAPMAK İSTİYORUM?” sorusuna cevap arayan Gülter Mut’un hikayesi...

O, şimdi butik pasta yapıyor!

Yolu arayıştan geçenler için güzel bir örnek!

https://www.facebook.com/sweetandtastyllc/









26 Haziran 2018 Salı

21 Haziran 2018 günü programın konusu Doğaya Dönüş Derneği idi

Açık Radyo’da 21 Haziran 2018 Perşembe günü Kırklareli Doğaya Dönüş Derneği'nin genç kurucuları ile sosyal sorunların çözüm yollarını konuşuldu.

Doğaya Dönüş Derneği tüm canlılar için sürdürülebilir, doğa ile uyumlu bir yaşamı mümkün kılmak amacıyla ekoloji, çevre, insan hakları ve gençlik hakları sorunlarına karşı gerçekçi bir bakış açısı sunmak üzere 2017 yılının başında Kırklareli'nde kurulmuş bir gençlik örgütüdür.
Bu doğrultuda doğanın ve sporun gücüne inanarak, sağlıklı ve bilinçli gençlik için ulusal ve uluslararası boyutlarda doğa, ekoloji, insan hakları, gençlik, sanat, spor, araştırma, sosyal ve kültürel alanlarda faaliyetler yürütüyoruz.
Her geçen gün hızla azalan doğal kaynakları korumak için günlük hayattaki tüketimi azaltmayı önemsiyoruz.






18 Haziran 2018 Pazartesi

7 Haziran 2018 günü programın konusu Sümerbank’ı Yaşatma Derneği idi

7 Haziran 2018 Perşembe günü Açık Radyo "Toplumsal Dönüşüm için Sosyal Girişimcilik" programında Sümerbank’ı Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Kamile Köseoğlu ve Volkan Uluç ile bu derneği neden kurduklarını ve bugüne kadar yaptıklarını konuştuk.

Kendi amaçlarını şu şekilde açıkladılar;

Kapandıktan sonra hafızalardan gün geçtikçe silinirken Sümerbank,bir yandan da üreten bir Türkiye gerçek rolünü unutarak tüketen bir pazar yeri olmaya doğru gidiyordu.

Yerli mallarının yerini yabancı ürünler, yerli ve doğal ürünler yerini yapay sentetiklere bıraktı. Anadolu bir garip diyar olmaya başlarken işte bizler sizler için üreten Türkiye'yi hatırlatmak istedik.

Yerli tohum ile pamuğunu üreten çiftçimizi, Pamuktan ipliğe, iplikten kumaş dokuyan Sümerbank fabrikalarımızı, bu kumaşlara can katan Anadolu motiflerini ve bu kumaşlara ruh veren usta elleri Türk Milletinin damarlarındaki asil kanın bir eseri olan kıyafetlerimizle hatırlatmak istiyoruz. Biz Sümerbank değiliz ama biz Sümerbanktan hafızalarınıza kazınmış desenlerimizi ve doğallığımızı sizlere sunmaktayız.



27 Mayıs 2018 Pazar

10 ve 24 Mayıs 2018 günleri programın konusu KÖYÜNÜ YAŞAT Projesi idi

10 ve 24 Mayıs 2018 Perşembe günleri, Açık Radyo "Toplumsal Dönüşüm için Sosyal Girişimcilik" programının konuğu;
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyeleri Ümit Arpacıoğlu ve Bülent Çınar idi. Köy yaşantısına yeni bir boyut getirmek için 4 yıldır çalışan öğretmen ve öğrenciler her türlü işbirliğine de açık olduklarını söylüyorlar.

KÖYÜNÜ YAŞAT Projesinin Vizyon ve Misyonu:
Ülkemizin en onemli yapı taşlanndan olan köylerimizin sosyal ve ekonomik olarak hayata dönmesi için farklı disiplinlerden akademisyenler, üniversite öğrencileri, yerel yönetim, devlet ve halk ile iç içe bir projede buluşması ve köylerimizin yaşatılması temel amacımızdır.

Projemiz; mimarlık, kentsel planlama, heykel, endüstriyel tasarım, peyzaj mimarlığı, tekstil, fotoğraf, grafik, tarih, sosyoloji gibi farklı disiplinlerin ortak amaç doğrultusunda çalıştığı sadece ülkemizde ve dünyada benzerine nadir rastlanan calışmalardan biridir.





2 Mayıs 2018 Çarşamba

26 Nisan 2018 günü programın konusu Ilk Adım Fonu idi

26 Nisan 2018 günü programın konusu Ilk Adım Fonu idi.
İlk Adım Fonu, Türkiye’de ilk kez, sosyal etki odaklı yerel projeleri hayata geçirmek üzere ilk adımını atmak isteyen girişimcileri destekleyen fon olarak kuruldu. Amacı, bugüne kadar keşfedilmemiş yeteneklerin, toplumsal sorunlarımıza çözüm sunabilmek için harekete geçmelerine yardımcı olmak.
Betül Özyılmaz’ın konuk olduğu ilk Adım Fonu hakkında ayrıntılı bilgiye www.ilkadımfonu.org dan ulaşabilirsiniz.




21 Mart 2018 Çarşamba

1 ve 15 Mart 2018 günleri programın konusu BİR GÖNÜL HİKAYESİ idi

1 Mart 2018 günü programda #BirGonulHikayesi kitabını konuştuk.

40 yıllık gönüllü, 30 yıllık sosyal girişimci hayatımı anlatan Füsun Öztürk Baysan, kitabi yayına hazirlayan Gozde Bertug ile Hatice Caner’in konuğu olduk. Sayelerinde ben de kendi programımın konuğu oldum.

15 Mart 2018 günü programın 2. bölümü yayınlandı.

Kitabın gelirinin tamamı YAŞÖM’e aktarılacaktır.

1 Mart 2018 - Birinci Bölüm


15 Mart 2018 - Ikinci Bölüm



16 Mart 2018 Cuma

15 Şubat 2018 günü programın konuğu yine Erdem Vardar idi

15 Şubat 2018 Perşembe günü "Toplumsal Dönüşüm için Sosyal Girişimcilik" programının konuğu yine Erdem Vardar idi. 
Geçen programda başladığımız Erdem Vardar ile sohbete bu programda da devam ettik. 
Yuva Derneği'nin çevre ve göç konusunda neleri değiştirmeye çalıştığını dile getirdi.


9 Şubat 2018 Cuma

1 Şubat 2018 günü programın konuğu Erdem Vardar idi

1 Şubat 2018 Perşembe günü "Toplumsal Dönüşüm için Sosyal Girişimcilik" programının konuğu; uzun yıllar çevre ve insan hakları konusunda aktivist olarak çalışan Erdem Vardar idi.

Erdem, toplumsal dönüşüm için yaptığı çalışmaların kurucusu olduğu Yuva Derneği'ne nasıl bir temel oluşturduğunu anlatıyor.

Yuva Derneği'nin çevre ve göç konusunda neleri değiştirmeye çalıştığını dile getiriyor.

Yuva Derneği kendini şöyle anlatıyor;
Yetişkinlerin ve gençlerin okul dışı eğitimi ve yaşam boyu öğrenme yoluyla gelişimini desteklemek, ekolojik farkındalıklarını arttırmak ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Tüm eğitimlerimiz katılımcı odaklı ve gönüllülüğe dayalı. Bir ders veya seminerden öte öğrenmek isteyenlere öğrenme ortamını yaratmak üzerine kurulu.

Dezavantajlı toplulukların ve bireylerin kendi kendine yeterli hale gelmesini sağlamak için çabalıyor ve bunun için onları uzun dönemli destekliyoruz. Böylece yoksulluğun azaltılabileceğine inanıyoruz. İnsanlarla birlikte, yaşamlarını yeniden kurmaları, geçim sahibi olmaları ve aileleri için daha iyi bir gelecek inşa edebilmeleri için çalışıyoruz.

Doğayla uyum içinde bir yaşam tarzını yaygınlaştırabilmek ve doğanın da haklarını koruyabilmek amacıyla eğitim ve savunuculuk faaliyetleri yürütüyoruz. Tüm bunları yaparken aynı zamanda kendi ekolojik ayak izimizi en aza indirerek topluma örnek olmaya çalışıyoruz.

Ancak ayrımcılık ortadan kalktığında ve insanlar temel haklarını talep etme gücüne sahip olduklarında yoksulluk ortadan kalkabilir ve insanların arasında ve insan ve doğa arasında barış inşa edilebilir diye düşünüyoruz. Bu bizim insan hakları, barış, arabuluculuk, kültürler arası öğrenme, toplumsal cinsiyet, savunuculuk ve aktif yurttaşlık gibi eğitimlerimizin de ortak amacını oluşturuyor.

Program kaydını Facebook sayfamızda bulabilirsiniz:
https://www.facebook.com/toplumsal.donusum/



8 Ocak 2018 Pazartesi

4 Ocak 2018 günü programın konusu AÇEV - Baba Destek Programı idi

Programın 4 Ocak 2018 tarihindeki konuğu AÇEV eğitim koordinatörü Psikolojik Danışman Olcayto Ezgin idi.

Türkiye'de erkekler baba olduklarında onlara bu konuda destek verecek kimseyi bulamıyorlar.

Bunun için geliştirilen Baba Destek Programının nasıl bir Toplumsal Dönüşüm yarattığını anlattı Ezgin.

Babaların çocuklarıyla geçirdikleri zaman ve kurdukları ilişki, çocukların hem zihinsel ve fiziksel gelişimini hem de sosyal ve duygusal kapasitesini etkiliyor.

Bu yüzden AÇEV, bir babanın hayatındaki en önemli rolün babalık olduğunu savunuyor.

Program kaydını Facebook sayfamızda bulabilirsiniz:
https://www.facebook.com/toplumsal.donusum/







9 Kasım 2017 günü programın konuğu İnci Candemir idi

Açık Radyo Toplumsal Dönüşüm için Sosyal Girişimcilik Programı'nın 9 Kasım 2017 Perşembe günü konuğu İnci Candemir idi.

Dünyaya gelen her yüz bebekten 11i erken doğuyor. Bu süreç aileler ve bebekle için çok zorlu geçiyor. İnci Candemir'in kendisi de prematüre bebek dünyaya getirmiş.

Candemir Marmara Üniversitesi Hastanesinde prematüre aileleri için özel bir çalışma başlatmış, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı'nın hastane personellerinin prematüre ailelerine destek verebilmesi için başlattığı programda görevli.

Program kaydını Facebook sayfamızda bulabilirsiniz:
https://www.facebook.com/toplumsal.donusum/

21 Aralık 2017 günü programın konusu 2017 Genç Sosyal Girişimci Ödülleri idi

21 Aralık 2017 Perşembe günü "Toplumsal Dönüşüm için Sosyal Girişimcilik" programının konukları Bilgi Üniversitesi 2017 Genç Sosyal Girişimci Ödülleri Finalistleri olan 10 genç ve Bilgi Üniversitesi Proje Koordinatörü Serdar Apaydın idi.

1. Alpaslan Demir - Bir yudum Kitap
2. Ayşe Damla İşeri - Dem Good Coffee
3. Elif Okur - Eylüller Dükkan
4. Feridun Bişar - YÜZTAK
5. Gencay Adıgüzel - Sokakta Sanat Var
6. Gözde Şekercioğlu - Önemsiyoruz
7. Kadir Can Kırkoyun - Scode
8. Oğuzcan Çaltılı - Sağlık Bahçesi
9. Pelin Baykan - Anlatan Eller
10. Serkan Türkoğlu - Stationear

Serdar Apaydın’dan genel bilgiyi aldıktan sonra gençler ile kendi çalışmaları ve bu yarışmanın onlara kazandırdıkları hakkında konuştuk.

Program kaydını Facebook sayfamızda bulabilirsiniz:
https://www.facebook.com/toplumsal.donusum/